top of page

további látványosságok

ünnepi menet
_DSC9230.jpg

A Floralia hagyományosan ünnepi menettel indul, amelyre a hagyományőrző csapatok delegált tagjai a Nova Roma egyesület vezetésével végig vonulnak a romkerten. Az ünnepi menetet a Táncművészeti Főiskola táncosai kísérik, a Szamikó Társulat, illetve a Jaurinum Győri Történeti Társaság tagjai pedig az zenei aláfestést biztosítják. Az ünnepi menetbe bárki bekapcsolódhat és az ezt követő áldozatbemutatáson is szerepet kaphat. Az áldozatbemutatás a romkert közepén található régi múzeum épülete előtt történik, ahol a Nova Roma főpapja hagyományos római szertartás keretein belül megnyitja a rendezvényt.

gyermekprogramok

A Floralián hétvégéjén számos, célzottan gyerekeknek szóló programmal készülünk. A Mitológiai Játszótéren a legkisebbek találnak számukra megfelelő játékokat, de többféle mesemondással, zenés foglalkozásokkal, ügyességi játékokkal és ókori gyerekjátékok kipróbálásával várjuk a fiatalabb korosztályt.

_DSC6576.jpg
_DSC7967.jpg
Római iskola

A római iskola egész nap várja a tanulni vágyókat, hiszen számos olyan programnak ad helyszínt, amely a római kor oktatási kultúrájába ad betekintést. A kalligráfiai órán elsajátíthatjátok a betűvetés művészetét, a latin órán nyelvtudásotokat fejleszthetitek, de megtudhatjátok azt is, hogyan és mivel számoltak a rómaiak és további érdekes előadásokon vehettek részt.

Római szépségszalon

A szépségápolás az Ókorban is nagyon fontos volt. Nemcsak a frizuradivat változását, de a sminkelési módokat is ismerjük, sőt azt is, hogy a rómaiak miből állították elő a szépészeti krémeket és festékeket. A Floralia szépségszalonjában az ismeretterjesztés mellett azonban lehetőség van smink- és frizurakészíttetésre is, ahol aztán római ruhába búja bárki igazi római hölggyé válhat.

89349953_500995613923747_793474939555833
_DSC7523.jpg
Római DIVATBEMUTATÓ

A Floralia kifutóján bemutatjuk a legújabb, 117. évi férfi-női trendet a legszebb ruhakölteményekkel. Megtudhatjátok például, hogyan kell felölteni a tógát, de azt is, hogy vajon mit visel egy római katona a páncélja alatt.

JÓSDA

A jóslás minden történelmi korszakban jelen volt, így nem volt ez másképp a római korban sem. A Floralia ideje alatt többféle jóslással is megismerkedhettek, hiszen megtudhatjátok a jövőtöket kelta ogham kövekből, megkérdezhetitek efelől a germán jóst, de akár csigacsontokat is használhattok a cél érdekében.

88261174_202893797621479_530728221855973
_DSC7671.jpg
RABSZOLGAVÁSÁR

Minden évben a romkertben található színházi tér szolgál a rabszolgavásár helyszínéül, ahol a hagyományőrzők táboraiban megszerezhető római pénzért cserébe rabszolgát vásárolhattok a kereskedőtől. Gyűjtsetek össze minél több érmét, hogy a legjobb rabszolgákra licitálhassatok!

fogathajtó verseny

A múzeum romkertjében található ókori főúton rendezzük meg a fogathajtó versenyt. A kocsikat gyerekek irányítják, azokat pedig szüleik húzzák a fogatos lovak helyett. A versenyek meghatározott időpontokban indulnak, a nézők pedig fogadást köthetnek az általuk legesélyesebbnek ítélt csapatra. A fogadásokat római pénzzel a Flora As-szal lehet megtenni az erre kijelölt fogadó ponton.

bb877a802f9402a3efa1e64996e9238e.jpg
_DSC9809.jpg
flora érmegyűjtő játék

Próbáljatok meg minél több Flora érmét összegyűjteni a Floralia alatt. Keressétek fel a hagyományőrzők táborait, ahol vagy tudásotokat, vagy pedig ügyességeteket teszik majd próbára. Természetesen ez sosem marad jutalom nélkül! Megéri az érméket szorgosan gyűjtögetni, hiszen az infó sátorban értékes ajándékokra válthatók be, de a rabszolgavásáron is jól jönnek majd a licitáláskor.

kelta kelt tekert készítés

A 2022-es  Floralián a római kenyérsütés érdekességeivel is megismerkedhettek. A hétvége folyamán eredeti recept alapján és ókori módszerekkel római kenyereket készítünk, de bárki, aki kedvet érez hozzá a parázs mellett megsütheti magának a kelta kelt tekertet is! 

_DSC5974.jpg
_DSC9565.jpg
római katona testközelből

A múzeumi rendezvények elengedhetetlen résztvevője Atilius, aki a római legiósok felszerelését ismerteti a látogatókkal. Keressétek meg és bújjatok ti is pár percre egy római katona bőrébe!

bottom of page