top of page

HAGYOMÁNYŐRZŐ CSAPATOK

88261122_2619523778291304_42562694345046
COLONIA ROSTALLO

2010 októberében a Zemplén egy eldugott völgyében, Rostallón alapult Colonia kezdetben egy baráti társaság azon szándékát igyekezett megvalósítani, hogy a történelem szeretetének átadása közben jól is érezheti magát az ember. Az évek előrehaladtával pedig ez a cél maradt a középpontban, de ahogy a működési forma, 2016-óta bejegyzett alapítványként, úgy a felkészültség is sokat fejlődött. A Colonia Rostallo katonai alakulata, a Cohors VI. Carpathica igyekszik az I-II. századok fordulójának Pannonia provinciában szolgáló katonáit a lehető leghitelesebben megjeleníteni, külön figyelmet fordítva a felszerelési tárgyak aktív használatára. A legionariusok mellett pedig a római mindennapok és a civil élet apró részletei is egyre nagyobb figyelmet kapnak, de még mindig a gyakorlatozás és a csatazaj a leghangosabb a tábora körül.

LEGIO BRIGETIO

A hagyományőrző csapat alapításának ötlete egy munkahelyi beszélgetés során merült fel valamikor 1993-ban. Az elképzelés eredetileg egy római evezős hajó megépítése volt, majd ez a nagyszabású terv alakult át azzá a gondolattá, hogy az egykor Brigetióban állomásozó római katonák életét felelevenítsék. A Legio Brigetio végül 2001-ben alakult meg. Fellépéseiken bemutatják a római katonák életét, kiképzését, illetve csataszimulációkat rendeznek a korabeli harceljárások demonstrálására. A bemutatókon használt fegyvereket és felszereléseket a vállalkozó kedvű érdeklődők ki is próbálhatják, illetve megkóstolhatják a katonák által fogyasztott ételeket is, amelyeket eredeti receptek alapján készítenek el.  

www.legiobrigetio.com

_DSC0345.jpg
FB_IMG_1649342676628 (1).jpg
LEGIO LEONUM VALENTINIANI

A Legio Leonum 2011 óta a negyedik század végi római katonák és a hozzájuk tartozó civilek viseletét, eszközeit, és harcmodorát mutatja be. A csapat hangsúlyt fektet a korabeli Pannóniából származó forrásanyagok beépítésébe, így nyerve betekintést a Kárpát-medence történelmi titkaiba.

NOVA ROMA

Nova Roma 21 évvel ezelőtt 1998. március 1-jén alakult meg nemzetközi szervezetként azzal a céllal, hogy a római hagyományőrző csoportokat az egységes római identitás alapján egy nagy kooperatív világközösségben fogja össze, olyan módon, hogy működésének mindennapjait is a római társadalmi élet és állami szervezet mintájára alkotta meg: akárcsak az ókori Rómát, Nova Rómát is évente választott magisztrátusok vezetik, döntéshozó testülete a nemzetközi szenátus, provinciákra tagolódik és a katonai hagyományőrzés mellett egyaránt fontos benne a polgári és vallási szokások felelevenítése, esküvői szertartások, római bírósági tárgyalások, az ókori római irodalom, kultúra, a latin nyelv népszerűsítése, és a római történelem gyerekekkel való játékos megismertetése.
Magyarországi tagozatában (azaz Nova Roma Pannonia nevű provinciájában) két önállóan működő légiós alakulata van, a XXI. Rapax légió (egykori "Gladius" Történelmi Hagyományőrző Egyesület) és a VI. Carpathica cohors ("Colonia Rostallo" Kulturális és Hadtörténeti Alapítvány), és három másik hagyományőrző csapat vesz részt Nova Rómában baráti kooperáció formájában: a Familia Gladiatoria, a Legio II Adiutrix és a Ludus Gladiatorum Aquincum.
www.novaroma.org

_DSC8023.jpg
_DSC8455.jpg
LUDUS GLADIATORUM AQUINCUM

A Ludus Gladiatorum Aquincum csapata 2016 szeptemberében alakult meg. Céljuk a római korszak kevésbé ismert szegmenseinek élőszereplős, jelmezes eljátszása. Idén a Florálián a rabszolgákat és rabszolga tartó kellékeket mutatnak be a közönségnek, majd egy rabszolga vásáron, akár ezeket a rabszolgákat, ha kis időre is de „megvásárolhatják” a látogatók.

facebook.com/Ludus-Gladiatorum-Aquincum

FAMILIA GLADIATORIA

1985. december 21-én az ókori gladiátorjátékok 1583 évvel azelőtti betiltása után a téli napfordulókor kezdte meg első tréningjeit a Familia Gladiatoria, a legújabb kor első gladiátor csoportja. Az első gladiátorjátékra 1986. május 11-én a Börzsöny hegységben lévő Törökmezőn került sor egy Békenap nevű fesztiválon.
A Familia Gladiatoriát Weixelbaum János alapította 1986 -ban.

gladiator.at

_DSC8055.jpg
_DSC9295.jpg
COLLEGIUM GLADIATORIUM

1994 tavaszán tíz lelkes fiatalember, akiket a kezdetektől összekötött az ókori kultúra és történelem iránti érdeklődés, valamint a sportok, elsősorban a küzdősportok szeretete, megalapította a Collegium Gladiatoriumot. Az Egyesület legalapvetőbb céljaként tűzte ki, hogy feleleveníti a római gladiátorok fegyvereit, felszerelését, küzdőstílusát és közérthető formában, látványos előadások keretében a nagyközönségnek is bemutatja.
gladiator.hu

JAURINUM GYŐRI TÖRTÉNETI TÁRSASÁG

A Jaurinum Győri Történeti Társaság megközelítőleg 2014 óta foglalkozik életmód és csata rekonstrukcióval. Fő profiljuk a 11. század, ezen belül is a kárpát-medencei kultúrák bemutatása, így ezek közül többet is megjelenítenek. Tagjai között vannak magyar, bizánci, bajor, lengyel, horvát felszereléssel rendelkező személyek. Emellett második századi germán (markomann) vonallal is rendelkeznek.

www.jaurinum.hu

_DSC6193_edited.jpg
_DSC6289.jpg
NORDE GARD-ÉSZAKI GÁRDA

A Norde Gard, más néven Északi Gárda 2006 nyarán alakult, korábban más csapatokban hagyományőrzéssel foglalkozó, a történelmi hagyományok megőrzése és továbbadása iránt elkötelezett és elhivatott emberekből. A csapat fő profilja a X-XI. századi történelem bemutatása, ami kiegészült a népvándorlás-kori VI. századi kárpát-medencei történelem megjelenítésével. Tagjaik között többen a régészeti, történelmi és más kapcsolódó tudományág, mesterség avatott ismerői, sokuk szakmáját, mindennapjait köti valamilyen szál az általuk megjelenített korszakokhoz.
www.nordegard.hu

SZARVAS TÖRZS KELTA HAGYOMÁNYŐRZŐ EGYESÜLET

A Szarvas Törzs 1996 nyarán kelt életre a Cserhát Szanda nevű hegyén. Miután megválasztották a táborhelyüket, amely tölgyek alatt, egy zöld mezőn feküdt, kiderítették, hogy ezen a helyen volt csaknem kétezer évvel ezelőtt a kelta Teut Os, azaz Szarvas Törzs központja. A Szarvas Törzs Kelta Hagyományőrző Egyesület célja egy kelta törzs életének bemutatása. Ebbe beletartozik a harc, éppen úgy ahogyan a kultúra, a kelta/lovagi erények, a természet ismerete és szeretete, a közös programok és a közösség kiépítése, valamint fenntartása.
www.szarvastorzs.hu

_DSC6106.jpg
bottom of page